poniedziałek, 23 lipca 2012

Szpinakowa przekąska

Witajcie! Chciałabym się z wami podzielić przepisem z moich ulubionych dań.

                                                                         Składniki:
  • - rozdrobniony mrożony szpinak (opakowanie 450g)
  • - łyżka masła
  • - sól, pieprz
  • - czosnek
  • - 200g łososia wędzonego w plasterkach lub 100 g szynki wędzonej w plasterkach
  • - 4 jajka
  • - 2 Almette śmietankowe lub chrzanowe według mnie leprze jest chrzanowe ma ostrzejszy smak


                                                           Sposób przygotowania:


1. Na patelni, na maśle podsmażyć szpinak aż do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem i czosnkiem.
2. Wymieszać ostudzony szpinak z 4 żółtkami i do tego dodać ubite 4 białka całość dokladnie wymieszać i wylać na tradycyjną blaszkę do pieczenia ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez ok. 15 minut.
3. Po upieczeniu wyjąć ciasto szpinakowe wraz z papierem na stół i takie ciasto zwinąć w roladę. 



 4. Po ostygnięciu ciasta wyprostować zwinięte ciasto i posmarować równo  na całości Almette. Następnie wyłożyć łososiem lub szynką według uznania ( w moim wydaniu połączyłam jedno i drugie) potem zwinąć ponownie roladę odklejając papier od ciasta.
 


 Zwinięta roladę pokroić w plastry, jest to bardzo dobra przekąska na zimno.
                                                                                                                                    Polecam!;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz