Składniki:
- - rozdrobniony mrożony szpinak (opakowanie 450g)
- - łyżka masła
- - sól, pieprz
- - czosnek
- - 200g łososia wędzonego w plasterkach lub 100 g szynki wędzonej w plasterkach
- - 4 jajka
- - 2 Almette śmietankowe lub chrzanowe według mnie leprze jest chrzanowe ma ostrzejszy smak
Sposób przygotowania:
1. Na patelni, na maśle podsmażyć szpinak aż do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem i czosnkiem.
2. Wymieszać ostudzony szpinak z 4 żółtkami i do tego dodać
ubite 4 białka całość dokladnie wymieszać i wylać na tradycyjną blaszkę do
pieczenia ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do
180C przez ok. 15 minut.
3. Po upieczeniu wyjąć ciasto szpinakowe wraz z papierem na
stół i takie ciasto zwinąć w roladę.
Zwinięta roladę pokroić w plastry, jest to bardzo dobra przekąska na zimno.
Polecam!;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz